Δελτίο Τύπου εκδηλώσεων για 25 Νοέμβρη 2023

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους.  Η βία κατά των γυναικών δε γνωρίζει σύνορα και διαφορετικές κουλτούρες. Οι αριθμοί που περιγράφουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών κρύβουν πίσω τους συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες. Η ενδοοικογενειακή βία, η «αόρατη βία» είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού και θανάτου των γυναικών: το 38% των θανάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στο βίαιο σύντροφό τους.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, 25 Νοέμβρη, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει:

 

Πέμπτη  23-11 και Παρασκευή 24-11-2023

Α) Δράση «Ανοιχτές Πόρτες»

Τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας σας περιμένουν να γνωρίσετε από κοντά το χώρο, Ηρώων Πολυτεχνείου 22 και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, εργάσιμες ώρες

Παρασκευή 24-11-2023

Β) Προβολή ντοκιμαντέρ στο θέατρο ΌΨΕΙΣ, «Από το σκοτάδι στο φως» της Μαριάννας Οικονόμου, στις 6.30 το απόγευμα.

Η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου καταγράφει μια ειλικρινή, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Μαριάννα Οικονόμου.

 

Μαριάννα Οικονόμου

 

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία, φωτογραφία/δημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο.

Από το 2000 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ, ελληνικής και ξένης συμπαραγωγής, τα οποία έχουν διανομή διεθνώς και πολλά έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Ενδεικτικά ντοκιμαντέρ: «Το σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», “Bells, Threads and Miracles“’, «Άκουσέ με», «Οδός Σφακτηρίας», “Food for Love“, «Ο πιο μακρύς δρόμος», «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», που ήταν και η ελληνική επιλογή για τα Όσκαρ 2020.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

 

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την Παρασκευή 24 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο θέατρο ΟΨΕΙΣ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.